Van 16 t/m 20 november 2020 is de Week van de Werkstress. De werkstress was bij veel beroepen al hoog, door corona neemt deze verder toe.
5 tips van Werkstress naar Werkgeluk
Laura Reichgelt van Auxiliumwerkt geeft vijf tips om van werkstress naar werkgeluk te komen. Heb je behoefte aan coaching naar werkgeluk? Laura is ervaren recruiter en werkgelukdeskundige. Neem contact op voor een goed gesprek en/of een (online) coachingstraject.
We kennen het allemaal, je bent druk! Er is veel werk te doen binnen een bepaalde tijdsindicatie. Wanneer er meer gedaan moet worden dan mogelijk is in de beschikbare tijd, ervaar je werkdruk. Soms is dit tijdelijk, soms langdurig. Voor iedereen is het ervaren van werkdruk anders. Wanneer je er nadelige gevolgen van ervaart, kan werkdruk veranderen naar werkstress.
Werkstress is stress door of in een werksituatie. Deze stress kan veroorzaakt worden door factoren uit het werk, maar kan ook in combinatie met factoren uit een privésituatie ontstaan. Stress is niet per definitie slecht voor je, het kan je (ook) helpen om te presteren. Als stress te lang aanhoudt, kan dit gevolgen hebben voor je draagkracht en draaglast en kunnen stressklachten zich uiten. Deze stressklachten kunnen lichamelijk en psychisch zijn of beide.
Hoe voorkom je werkstress? 5 tips!
Tip 1: Werkdruk
Word je bewust van je werkdruk. Je kent allemaal die periodes dat je “extra-druk” bent, maar wat maakt dat je deze druk ervaart? Ga op onderzoek uit. Houd in je agenda bij hoe de dag was en geef een cijfer aan de werkdruk van die dag.
– Hoe was je werktempo vandaag?
– Heb je activiteiten moeten doen onder tijdsdruk?
– Heb je werkzaamheden gedaan waarbij het je aan de kennis en vaardigheden ontbreekt?
– Heb je voldoende pauzes en rustmomenten ingelast?
– Hoe waren de omstandigheden waarin je je werk hebt gedaan?
Tip 2: Focus
Een lijst van werkzaamheden en activiteiten van een hele week voelt meer dan de daadwerkelijke taken die je vandaag gaat doen. Plan daarom de dingen die je moet doen in je agenda. En plan deze activiteiten met de daadwerkelijke tijd die je daarvoor nodig hebt.
Zo heb je een realistisch beeld van je agenda en kun je bij een extra taak of activiteit beter beoordelen of je die wilt doen en zo ja, wanneer je collega of klant hierop een terugkoppeling kan verwachten.
Het geeft een voldaan gevoel wanneer je de taken van die dag hebt kunnen afronden (of eventueel deels hebt kunnen herplannen).
En gun je jezelf vrij wanneer je de taken hebt gedaan. Neem een extra pauze, vraag je collega eens hoe het met hem/haar is of begin alvast aan een taak van morgen.
Tip 3: Grenzen
Door een goede planning van je werkzaamheden en taken in de tijd uit te zetten, kun je goed bewaken wat haalbaar is en wat niet. Durf je grenzen te bewaken. Natuurlijk wil je je beste beentje voorzetten en ben je bereid om een stapje extra te doen, maar niet ten koste van jezelf, je gezin of die kostbare tijd voor jezelf. Wees reëel naar jezelf en naar je collega’s en leidinggevende. Geef realistisch aan wanneer je iets af kunt hebben en plan deze werkzaamheden in je agenda, zodat je weet dat deze dan ook af (kunnen) zijn.
Tip 4: Bewegen
Lichamelijke gezondheid en fitheid helpen mee om stress te voorkomen en verminderen. Bij langdurige stress heb je een verhoogde cortisolspiegel in je bloed. Wanneer dit lang aanhoudt, heb je kans dat de hippocampus (deel van je hersenen) beschadigt. De hippocampus heeft een remmende werking op de cortisolproductie. Je hippocampus is essentieel voor geheugenprocessen en leren. Je kortetermijngeheugen en je concentratievermogen kunnen anders verminderen. Matig intensief sporten en bewegen verhoogt de activiteit en het herstel van de hippocampus, waardoor de remmende werking op de cortisolproductie toeneemt. Hierdoor wordt de stress dus minder.
Het is belangrijk om matig intensief te sporten en niet te fanatiek te starten.
Tip 5: Doe leuke dingen
Zorg voor een goede balans tussen drukte en ontspanning. Wanneer je het “druk” hebt, schiet een afspraak met vrienden of familie er gauw bij in. Neem tijd voor je hobby, een leuke film of een gezellig avondje bijkletsen. Lees een goed boek. Uit onderzoek blijkt dat lezen namelijk stress reduceert. Plezier maken is een van de beste manieren om te ontspannen. En Plezier is een van de belangrijkste onderdelen voor Werkgeluk.
Week van de Werkstress
TNO maakte onderstaande infographic die hier groter te bekijken is.
In de factsheet die TNO speciaal voor de Week van de Werkstress uitgeeft, zijn cijfers opgenomen over werkstress, de kosten voor de werkgever, de mogelijke oorzaken en maatregelen. Daarnaast zijn dit jaar de effecten van de coronacrisis op de werkstresscijfers in kaart gebracht met thema’s als thuiswerken, de sectoren waar burn-outklachten het meest voorkomen en concentratieproblemen.